Yazıları

Şükretmeye layık en değerli şeyler

06.03.2014 22:00

Bir kedi için en değerli şey sıcak bir köşe, önüne konacak bir kap yiyecek, içecek sudur. Bunları buldu mu, dünyanın en mutlu mesut kedisidir o. İnsan öyle mi peki? İnsan ister de ister. İhtiyaçlarının haddi hesabı yoktur.

Şu ya da bu, her insanın verildiğinde memnun olduğu nimetler vardır. Kiminin listesi uzun kiminin kısadır. Listenin boyu hayat boyu uzar ya da kısalır. Kimi zaman maddeler değişir, kimi zaman maddelerin sırası değişir. Bazı maddeler buharlaşır. Yerine başkaları peyda olur.

''Sahip olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğun şeyler neler?'' sorusunu çok elzem bulurum. Bu soruyu kime sorsam söz birliği etmişçesine, üç aşağı beş yukarı benzer cevaplar alırım.

İyi bir ailem var.

Annem babam çok şükür hayatta

Sağlığım yerinde çok şükür

Eşim ve çocuklarıma sahip olduğum için şanslıyım.

Fena sayılmayacak bir işim var.

Beni önemseyen arkadaşlarım var.

Genel olarak söylenenler bunlar. İsterseniz bu noktada yazıyı okumaya biraz ara verip  kendiniz için böyle bir listeyi yapmayı deneyin. Sizinkinin de buna yakın olacağını tahmin ediyorum.

Şöyle bir soru akla geliyor. Çok uzun bir,  ''Sahip olmaktan memnun olduğum şeyler,'' listesi olanlarla  olmayanlar arasında kalbin itminan ve tatmin duygusunu hissetmesi, kalbin huzur duyması arasında anlamlı bir fark var mı? Sanmıyorum. Öyle olsaydı Michael Jackson'ının dünyanın  en mutlu insanı olması lazım gelirdi.

Zamanın Bedii'nin ''Benim hususi bir virdim,'' dediği ve  Büyük Cevşen dua kitabının içinde yer alan mühim bir dua var. Kendisinin ''Tahmidname ve teşekkürname'' de dediği  Tahmidiye'nin her bölümünde altı ism-i azam ve dokuz ayet hep tekrarlanır, hamd ve şükür edilen konularsa değişir.

Bir gün Tahmidiye duasını okuyordum. Birden durdum. Aklıma bazı sorular üşüştü o an. Zamanın Bedii'nin nasıl bir listesi vardı? Ona verilen hangi nimetleri en çok önemsiyor, kıymetli buluyor ve bunlar için Mutlak Varlık'a teşekkür ve hamd ediyor? Onun listesi çok farklıydı. Eee, Zamanın Bedii olmak kolay mı?

Sizca ilk sıraya ne koymuş hamd ve teşekkür etmek için,? Her şeyin başı olan şeyi. ''Allah'a, O'nun vahdaniyetine, O'nun esmâ ve sıfatlarından her birisine iman sebebiyle isim ve sıfatlarının tecellileri sayısında ezelden ve ebede kadar âlemlerin Rabbi olan  Allah'a hamd olsun.''

Zamanın Bedii'nin listesi aynı minval üzere devam ediyor. Mesela, duanın ikinci bölümünde, ''Muhammed'in (asv) peygamberliği ve peygamberliğine iman ettiğimiz için'' ham ediyor. Sonra, ''Ku'rân ve Ku'rân'a  ettiğimiz iman için,'' hamd ediyorum diyor. Hem de nasıl bir hamd.  Bu imana memnuniyetini şu nezih ifadelerle dile getiriyor: ''Ku'rân'ın zihinlere akseden manaları sayısınca ve kıyamete kadar havada şekillenen kelime ve harfleri adedince âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun.''

Listede başka neler var? İman nimeti, İslamiyet nimeti, Risale-Nur nimeti, Kadir, Miraç, Beraat ve Regaib geceleriyle ihsan ettiği nimetler, yiyeceklerle ve nimetlerle yaptığı ikramlar, ahiret ve ahirete iman, cennet ve cennete iman. Listenin son maddesinde de ''Nimetlerinden her birisi'' yer alıyor.

İyi bir aileye sahip olmak, arkadaşlarımızın olması, fena sayılmayacak bir işimizin olması gibi nimetlerin önemsiz olduğunu söylemiyorum elbette. Bunların ancak ve ancak iman nimetiyle kıymetli olduğunu, iman olmadan anlamsızlıktan kurtulamadığını, dolayısıyla bu tür nimetleri de nimet yapanın imanın sonsuz kıymette olduğunun altını çiziyorum.

Ey nefsim. İşte böyle.

Dünyada önemsediğimiz şeyler listemiz neyse, biz oyuz.

 

 

 

 

 

© 2013 Mustafa Ulusoy. Her hakkı saklıdır.